E-learning en sport:
een succesvolle combinatie

VRAAG EEN INTAKEGESPREK AAN

Het verhaal van Julius Yego

Julius Yego wilde als klein kind speerwerper worden. Er was alleen een probleem. In zijn geboorteland Kenia waren geen trainers of clubs waar je daarvoor terecht kon.
Dus ging Julius zoeken op youtube of hij daar technieken kon vinden die hem konden helpen met het beter worden in zijn sport. Het resultaat was dat hij leerde van de beste speerwerpers ter wereld. En dat volledig online. Julius Yego won meerdere prijzen op internationale atletiekwedstrijden als de Olympische Spelen en WK’s.

Het verhaal van Julius Yego is te zien in een korte documentaire op het youtubekanaal van GoPro.

Online Trainen voor de marathon

Online trainen voor een sport is succesvol. Maar er zijn wel zaken waar je op moet letten. Samen met hardlooptrainer Dave Baars ben ik een onderneming gestart die zich richt op het begeleiden van recreatieve hardlopers. Volledig online met 60 video’s. De leeromgeving van Run8 bevat naast een trainingsgedeelte ook een Community voor inspiratie en support. Sporten doe je namelijk ook vooral samen.

‘Ik heb van Harald geleerd hoe ik mijn reguliere hardlooptraining kon ombouwen naar een goede online videotraining. Het trainingsplatform dat hij heeft opgezet is bovendien zeer gebruiksvriendelijk” – Dave Baars.

5 voornaamste kenmerken van een Online Sporttraining.

Ik heb veel ervaring met het maken van e-learning voor praktijkmensen in het bedrijfsleven. Kenmerkend aan mijn stijl is dat mijn online opleidingen altijd actiegerichte elementen bevatten. En dat zie je ook terug in de video’s van Run8. Dat werkt perfect voor sporters. Sporten is vooral doen. En doe je iets niet goed, dan zijn er gevolgen. Het is daarom belangrijk dat een online sporttraining aan de volgende 5 kenmerken voldoet:

Video’s:

sporters willen graag zien hoe een specialist het doet. Met duidelijke aanwijzingen waar je als kijker op moet letten.

Actiegericht:

Sporters moet je geen tips of instructies geven. Sporters moet je vooral leren hoe ze zelf hun training het beste kunnen opbouwen. En hoe ze moeten luisteren naar hun lichaam. de instructievideo’s zijn daarom gericht op doen. De trainingsvideo’s van Run8 bevatten altijd een call-to-action.

Feedback:

Run8 heeft een online community waar mensen alles kunnen delen, van vragen tot eigen video’s.

Oplossingsgericht:

Sporters hebben veel vragen over hun sport. Het is belangrijk dat die beantwoord worden. Bij Run8 gaat het daarom niet alleen over techniek en trainingsopbouw. Maar ook over voeding, kleding, motivatie, blessurepreventie en wedstrijdvoorbereiding.

Mobiel toegankelijk:

Mensen zijn druk. En sporten moet tussendoor. De meeste training zijn op vaste tijdstippen. Maar dat is niet zo bij een online training. Die kun je doen wanneer het uitkomt en heb je op de mobiel altijd bij de hand.

Gratis instaptraining

Run8 heeft een gratis instaptraining voor mensen die willen weten wat het is. Ga naar www.run8.nl als je je daarvoor wilt inschrijven.
Wil je meer weten over het opzetten van een online sporttraining? Neem dan contact op met Harald de Jong.

Harald de Jong

‘Ik ontwikkel al 15 jaar opleidingen en onderwijs. Meestal met een praktijkgericht karakter, dus: opleidingen waardoor mensen beter hun werk kunnen doen. Ik sta het liefst met mijn ‘poten in de klei’, waarbij ik rechtstreeks organisaties help met het maken van leermiddelen en online trainingen. De laatste jaren focus ik me alleen nog maar op het bedenken en maken van innovatieve online trainingen. Ik weet wat werkt en hoe je moet inzetten.