Compliance e-learning: waarom mobile learning de beste keuze is

Door: Harald de Jong

Ben je op zoek naar een maatwerk compliance e-learning voor jouw bedrijf? Dit artikel gaat in op de vraag waarom je bij een compliance opleiding het beste kunt kiezen voor mobile learning.

Wat is een compliance e-learning?

Een compliance e-learning is een online opleiding voor medewerkers van organisaties die moeten werken in overeenstemming met wet- en regelgeving. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld een interne gedragscode hebben waar medewerkers aan moeten voldoen. Maar in de meeste gevallen gaat het bij compliance om medewerkers die moeten voldoen aan eisen op basis van de wet.

Bedrijven zijn in veel gevallen zelf verantwoordelijk voor het maken van een compliance opleiding. De ontwikkeling wordt meestal uitbesteed aan iemand die verstand heeft van het maken van compliance opleidingen. De inhoud wordt dan vastgesteld door een materie-deskundige. En iemand met verstand van digitale didactiek maakt er een online opleiding van.

Voorbeelden van compliance opleidingen zijn:

  • een cursus integriteit voor medewerkers in de financiële dienstverlening, gebaseerd op wft-regels.
  • een instructie over hygiëne voor medewerkers bij een zorginstelling.
  • een opleiding over veiligheid op het werk op basis van de arbo-wet.

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven een compliance training online beschikbaar stellen aan medewerkers. Een online opleiding volgen scheelt tijd en het is goedkoper. Een e-learning bedient meerdere mensen tegelijk. En online leren is doorgaans flexibeler, omdat deelnemers zelf de regie hebben.

Waarom mobile learning een geschikte keuze is voor compliance opleidingen.

Er zijn 4 redenen waarom je juist bij compliance opleidingen wilt kiezen voor mobile learning:

1. De compliance opleiding kan locatie-afhankelijk gevolg worden.

Mobile learning is een portable opleiding. E-learning beperkt zich tot een desktop. Leren op de mobiel is daarentegen overal toegankelijk omdat je de mobiel altijd bij je hebt. Voor een compliance-opleiding kan dat uitmaken, bijvoorbeeld als medewerkers op hun werkplek beperkt of geen toegang hebben tot een pc.

2. De compliance opleiding kan gemakkelijk tussendoor gevolgd worden.

Voor mobile learning is het niet nodig om een bepaald tijdstip vrij te nemen om de opleiding te volgen, zoals bijvoorbeeld bij een offline training. De opleiding is altijd toegankelijk, zoals tijdens het wachten op een klant, of in het openbaar vervoer.

3. De compliance opleiding is direct opvraagbaar op het moment dat het nodig is.

Het mooiste voordeel is dat er met mobile learning geleerd kan worden op een locatie die voor de opleiding relevant is. Bijvoorbeeld in het geval van een opleiding ‘veiligheid op het werk’: een locatie waar zich een specifiek gevaar kan voordoen. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om op dergelijke locaties tablets op te hangen met directe toegang tot de instructies.

4. Mobile learning is een leuke en toegankelijke manier van leren dat niet teveel hoeft te kosten.

Modules bij mobile learning zijn kort en beknopt en worden eenvoudig vormgegeven omdat het voor de mobiel is. Dat betekent niet meteen dat het niet mooi is. Met een beetje aandacht en de juiste software is van mobile learning als snel iets aansprekends te maken. En tegen een aanvaardbare prijs.

Tot slot

Een maatwerk compliance opleiding is afgestemd op de behoefte van jouw bedrijf. Neem daarom eerst contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek om te praten over de mogelijkheden.

WIL JE EEN INTAKEGESPREK?